Energieleveranciers en Zonnepanelen (in 2024)

Bij welke energieleverancier kun je het beste terecht als er zonnepanelen op je woning liggen? Overzicht van duidelijke en verborgen boetes.

Hoe zit het in 2024 met het aanbod van energieleveranciers voor eigenaars van zonnepanelen? Een belangrijke vraag, omdat er tegenwoordig bij een heel aantal leveranciers onderscheid wordt gemaakt op dit punt. Wij gaan proberen om in dit artikel een goed overzicht aan te bieden waar je op moet letten als zonnepaneel-eigenaar als je een nieuw energiecontract moet afsluiten.

Er zijn een aantal zaken die meespelen:

1. Wek je meer op dan je verbruikt? Dan is het belangrijk om te kijken naar de terugleververgoedingen van de energieleveranciers.
2. Wek je ongeveer zoveel op als je verwacht te verbruiken? Dan zullen je netto kosten ongeveer op 0 euro uitkomen, door de salderingsregeling. De stroomprijs is dan minder van belang.
3. Wat wel van belang is, zijn de heffingen die de energieleveranciers uitdelen aan zonnepanelen-eigenaars. Dat gaan we zo uitpluizen. Ze zijn namelijk behoorlijk creatief geworden in het uitdelen van verborgen boetes aan zonnepanelen-eigenaars.

Overigens houden we ons nu niet bezig met de vraag of deze ‘boetes’ voor zonnepanelen-eigenaars terecht zijn of niet, maar kijken we eenvoudig naar de beste opties op de huidige energiemarkt voor mensen met zonnepanelen. Bij welke energieleverancier kun je terecht als er zonnepanelen op je woning liggen?

Wat zijn de terugleververgoedingen per energieleverancier in 2024?

Gelukkig worden er overzichten bijgehouden voor deze terugleververgoedingen, dus is deze vraag makkelijk te beantwoorden. Kijk bijvoorbeeld bij het overzicht van gaslicht.com, dat goed wordt bijgehouden (laatste update is van 22-01-2024). Maar ook o.a. Energievergelijk.nl en Independer.nl hebben een dergelijk lijstje met de terugleververgoeding per energieleverancier.

De top 3 met hoogste terugleververgoedingen is als volgt:

1. VandeBron: 13 cent per kWh tot 2.000 kWh
2. Energie VanOns voor een variabel contract: 10,9 cent per kWh
3. OM | Nieuwe energie: 9,8 cent per kWh (“Flex” contract)

De laagste vergoedingen vind je bij:

1. DGB Energie: 2,5 cent per kWh
2. Engie: 4 cent per kWh
3. Een aantal leveranciers met 5 cent per kWh, zoals Essent en Energiedirect

Overigens staan de terugleververgoedingen bij een vast contract ook echt vast. Ze mogen niet tijdens de contractduur verlaagd worden. Belangrijk te weten.

Zijn er energieleveranciers zonder extra heffingen voor bezitters zonnepanelen?

De belangrijkste vraag voor mensen met zonnepanelen is of zij ergens terecht kunnen waar geen of weinig extra heffingen in rekening worden gebracht voor het terugleveren van stroom. De heffingen waar we het hier over hebben, worden op verschillende manieren in rekening gebracht:

1. Directe heffing per maand, gebaseerd op hoeveelheid teruggeleverde stroom, ongeacht of dit later gesaldeerd wordt of niet
2. Hogere tarieven voor stroom
3. Geen cash-backs voor bezitters zonnepanelen, die wel worden aangeboden aan mensen zonder zonnepanelen
4. Geen lange contracten mogelijk (eigenlijk geen heffing, maar kan wel nadelig zijn voor bezitters van zonnepanelen) 

Nu dan de vraag, zijn er in februari 2024 energieleveranciers die klanten mét zonnepanelen op dezelfde manier behandelen als klanten zonder zonnepanelen?
 
Keuze.nl heeft een handig overzicht gemaakt met alle energieleveranciers en de heffingen die zij wel (of niet) in rekening brengen. Hier zie je in één oogopslag hoe de situatie er op dit moment voorstaat. Er zijn slechts 6 energieleveranciers, van de 21 in totaal,  die helemaal geen heffingen in rekening brengen: Clean Energy, Delta, Gewoon Energie, Powerpeers, United Consumers en Vattenfall

Het is ook direct duidelijk dat de meeste energieleveranciers niet transparant zijn over de heffingen, maar dat ze gewoon de cashbacks niet aanbieden zodra je aangeeft dat je zonnepanelen hebt. Zo is het mogelijk dat consumenten nietsvermoedend een contract afsluiten zonder dat ze doorhebben dat ze beboet worden voor het hebben van zonnepanelen. Het onthouden van cashbacks kost de consument met zonnepanelen tussen de €180 en €396 per jaar. 
 
De terugleverheffingen zijn een transparante manier om kosten in rekening te brengen, dus dat aspect is positief, maar de daadwerkelijke kosten kunnen zeer hoog oplopen tot wel €90 per maand (Budget Energie)

Modelcontract als optie?

Elke energieleverancier is verplicht om een modelcontract aan te bieden. In een dergelijk modelcontract mogen geen terugleverheffingen worden opgenomen. Daarom lijkt zo’n contract wellicht een voordelige optie voor bezitters van zonnepanelen. Echter is het vaak moeilijk om zo’n contract af te sluiten en is het waarschijnlijk dat de stroom- en gasprijzen hoger liggen bij het modelcontract, dan bij andere aanbiedingen van dezelfde energieleverancier.

SolarMagazine heeft hier destijds ook over geschreven en iemand van Wocozon geïnterviewd: 

“Van der Klauw heeft in de afgelopen periode de proef op de som genomen en geprobeerd om bij energiebedrijf Vandebron een modelcontract af te sluiten. Dat had volgens hem behoorlijk wat voeten in aarde. ‘De website van Vandebron is zo ingericht dat je automatisch een “Vandebron”-modelcontract krijgt aangeboden in plaats van een modelcontract conform de voorwaarden van de ACM. Dat is een contract van 1 jaar vast, 3 jaar vast of variabel. Na wat dagen heen en weer communiceren, is het me toch gelukt en is het modelcontract ingegaan zónder de zonnepaneelheffing van Vandebron.’” (Bron)

Andere energieleveranciers maken het nog bonter: Zonneplan vraagt in hun modelcontract €1 per 1 kWh stroom en €4 per m3 gas. Volslagen belachelijke prijzen, maar zo proberen ze geen risico te lopen op extra kosten bij consumenten met zonnepanelen. De strategie lijkt te zijn: maak het modelcontract zo oninteressant dat niemand het zelfs maar zou overwegen af te sluiten. 

Er zijn ook energieleveranciers die redelijke prijzen vragen in hun modelcontract. Daarom is het geen slecht idee om eens rond te vragen bij de verschillende energieleveranciers hoe hun modelcontracten er in 2024 uitzien. Je kan er ook voor kiezen om alleen je stroom af te nemen via een modelcontract en als je evenveel opwekt als gebruikt—en zo je volledige stroomverbruik kan salderen—dan maakt de stroomprijs niet zoveel uit. 

Wellicht een dynamisch contract afsluiten?

Is een dynamisch energiecontract dan wellicht een optie voor bezitters van zonnepanelen? Eén ding is zeker, bij een dynamisch contract zijn terugleverheffingen en andere boetes en extra kosten volstrekt onnodig, omdat je altijd het daadwerkelijke tarief vergoed krijgt bij het terugleveren van stroom. Met deze heffingen zul je dus niet te maken hebben, echter is het ook niet mogelijk om te salderen zoals je dat bij een normaal energiecontract doet.

Bij een gewoon energiecontract is het mogelijk om je hele jaarlijkse stroomverbruik te salderen, als je maar genoeg energie opwekt met je zonnepanelen. Dit betekent in feite dat je netto niks betaalt voor je stroom. Bij een dynamisch contract heb je deze zekerheid niet, omdat je te maken hebt met sterk wisselende tarieven. Zolang de salderingsregeling van kracht is, zal een dynamisch contract in de meeste gevallen niet voordeliger zijn.

Volgens Milieucentraal is een dynamisch contract alleen interessant als je veel data hebt over je eigen verbruik en dit kunt bijsturen: Een dynamisch contract “… is alleen gunstig als je inzicht hebt in je gasverbruik per dag en elektriciteitsverbruik per uur en het verbruik kan sturen, bijvoorbeeld door je elektrische auto op te laden als de elektriciteitsprijs laag is.” 

Ze voegen hier echter aan toe dat “als je zonnepanelen hebt, is een contract met dynamische prijzen meestal ongunstig omdat je tegen een lagere elektriciteitsprijs terug levert aan het net dan je op andere momenten tegen een hogere prijs verbruikt.” Een dynamisch contract kan in bepaalde gevallen interessant zijn, maar voor de gemiddelde bezitter van zonnepanelen is het vooralsnog geen aanbevolen optie. 

Als je meer wilt weten of dynamische contract en hoe het terugleveren en salderen dan werkt, lees dan de explainer van Tibber.

Advies voor bezitter zonnepanelen die op zoek is naar een nieuw energiecontract?

Ons advies voor eigenaars van zonnepanelen is om een goede vergelijkingswebsite te gebruiken en niet af te gaan op de websites van de energieleveranciers zelf. Een aanbod op de eigen site ziet er misschien voordelig uit, maar je ziet pas de impact van terugleverheffingen, geen cashbacks, mogelijke hogere maandelijkse vaste leveringskosten, als je het aanbod vergelijkt met andere aanbieders. Dus: ga vooral vergelijken en laat je niet voor de gek houden! 

Delen:

Meer Lezen

Kies voor kwaliteit en lange termijn opbrengst

BEGIN MET BESPAREN