Het Nederlandse stroomnet is de afgelopen jaren meer onder druk komen te staan en de verwachting is dat dit de komende jaren nog zal toenemen. Dit betekent dat stroomuitval normaler kan gaan worden en bovendien is een langdurige blackout zoals in Spanje en Portugal niet ondenkbaar.
Als er zonnepanelen op je dak liggen, is het natuurlijk zonde dat die uit zijn als er sprake is van stroomuitval. Goed nieuws: in combinatie met een speciale omvormer en thuisbatterij kunnen de zonnepanelen blijven opwekken en bovendien kan het volledige huis van stroom worden voorzien!
Hoe werkt noodstroom via de batterij?
Noodstroom voor volledige WONING
Wij bouwen het batterij-systeem zo op dat de stroomvoorziening van jullie volledige huis op de batterij kan draaien.
automatisch geschakeld
Door gebruik te maken van een automatische switch schakelt het systeem binnen 50 ms tussen de batterij en het elektriciteitsnet.
Zonnepanelen
blijven aan
Omdat de zonnepanelen op de backup-grid zitten, gaan ze tijdens een blackout door met stroom opwekken en de batterij opladen.
Soorten noodstroom
Er zijn 3 soorten noodstroom te onderscheiden die in de Nederlandse markt worden aangeboden en geïnstalleerd:
- Noodstopcontact. Dit is een optie die veel aangeboden wordt en weinig extra kosten of werk met zich meebrengt. Echter moet je zelf apparaten gaan aansluiten als de stroom uitvalt en zijn de mogelijkheden zeer beperkt.
- Gedeeltelijke backup voor een woning of bedrijfspand: alle diensten die als essentieel gezien worden, zitten op aparte, aangewezen groepen. Alleen die specifieke groepen krijgen noodstroom. Deze optie biedt al veel meer dan het noodstopcontact, maar de kosten zijn doorgaans ook veel hoger.
- Backup voor het volledige huis of pand. Dit is de meest interessante optie, want de noodstroom schakelt automatisch en vrijwel onmiddelijk in voor de volledige woning of het bedrijfspand. De kosten lopen echter vaak op tot maar liefst duizenden euros. Bij NZON kan dit gelukkig veel goedkoper, idealiter in combinatie met de installatie van een thuisbatterij.
Korte uitleg noodstroom (volledige backup)
Als er stroomuitval optreedt, of als je zelf de hoofdschakelaar in je groepenkast uitzet, wordt er onmiddelijk en automatisch overgeschakeld naar het micro-grid van de backup. De automatische transfer switch (ATS)
Vanaf de groepenkast is de bekabeling naar de batterij-omvormer dubbel uitgevoerd om zowel on-grid als off-grid te kunnen werken. Zo wordt er een extra, op zichzelf staand micro-grid gecreërd.
Als ook de zonnepanelen hierop aangesloten zijn, dan gaan de zonnepanelen door met energie opwekken. De batterij wordt hierdoor opgeladen als de zon schijnt en op deze manier zou je zelfs meerdere dagen off-grid kunnen blijven.
Voordelen van noodstroom backup via de batterij
Energiezekerheid: Zelfs bij stroomstoringen blijft je woning of bedrijf gewoon draaien.
Betrouwbare bescherming: Cruciale apparatuur – zoals medische of beveiligingssystemen – blijft ongestoord functioneren.
Onafhankelijk: Minder afhankelijk van energieleveranciers en volledig in controle over je eigen stroomvoorziening.
Nadelen van noodstroom backup
Extra kosten: om een dergelijke noodstroomvoorziening aan te leggen, ben je meestal minimaal een paar duizend euro extra kwijt, bovenop de kosten voor de thuisbatterij en omvormer. Bij NZON hebben we een systeem bedacht dat vele malen goedkoper is. Vraag ons naar de mogelijkheden.
Zonnepanelen zijn afhankelijk van de omvormer: als de zonnepanelen deel zijn van de off-grid backup, betekent dit dat ze direct op de omvormer zijn aangesloten en niet op de groepenkast. In het geval dat de omvormer kapot gaat, kunnen de zonnepanelen geen stroom meer opwekken.
Geen kaarsen nodig: het zou kunnen dat je het thuis heel gezellig vindt om veel kaarsen aan te steken voor de gezelligheid en zo’n blackout is natuurlijk het perfecte excuus om dit te doen! Dat is alleen niet nodig als de noodstroom automatisch aangaat. Jammer…
Wat kan allemaal blijven draaien met noodstroom?
Alles wat in je huis of binnen je bedrijfspand draait op elektriciteit blijft automatisch aan als de noodstroom is geactiveerd door een stroomuitval.
Denk aan belangrijke apparaten als koelkasten, vriezers, wifi-routers, beveiligingssystemen, airconditioning, elektrische verwarming van zowel ruimtes als water.
Wat als ik al zonnepanelen heb liggen?
Ook als je al zonnepanelen hebt liggen, kunnen die geïntegreerd worden in het off-grid backup-systeem. Vanaf de groepenkast wordt de bekabeling naar de batterij/omvormer dubbel uitgevoerd om zowel on-grid als off-grid te kunnen werken. De zonnepanelen zijn in de normale situatie aangesloten op de groepenkast, maar zullen nu direct op de omvormer aangesloten worden, zodat ze deel worden van de micro-grid.
Bij stroomuitval hebben de panelen niks te maken met het elektriciteitsnet en blijven ze via de omvormer het huis en de batterij van stroom voorzien.
Hoe kan ik een noodstroomvoorziening aan laten leggen?
De makkelijkste manier is om bij ons een thuisbatterij aan te schaffen. Bij het installeren van de batterij kunnen we ook de noodstroomvoorziening aanleggen.
Via ons contactformulier kun je meteen offerte aanvragen. Daarnaast kun je ons via de telefoon (050 800 32 80) bereiken of een bericht via WhatsApp sturen.